- Hallux Valgus

 

Hallux valgus Hallux valgus

  (scheefstand grote teen) bij volwassenen

 

 Wat is een hallux valgus?

 Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de  hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar  buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid.

Doordat het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gaat staan (richting de andere voet), ontstaat aan de binnenkant van de voet een pijnlijke bult: de bunion. De zwelling kan erger worden door (steriele) ontsteking van de slijmbeurs die op de plaats van de bult tussen de huid en het bot zit, en door eeltvorming.

Hallux valgus komt veel voor en is een lastige en pijnlijke aandoening, die vaak ook als ontsierend wordt ervaren.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Erfelijkheid

Medici weten niet precies waarom de ene mens een hallux valgus krijgt en de andere niet. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Vaak is de aandoening erfelijk. Bij de erfelijke vorm treedt de vormafwijking al op relatief jonge leeftijd op, men spreekt dan van juveniele hallux valgus.

 

Oorzaak van een hallux valgusSchoenen

Het dragen van slecht passend schoeisel, zoals te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een hallux valgus. Waarom de één met te nauwe schoenen geen standsafwijking ontwikkelt en de ander met goed passend schoeisel juist een ernstige hallux valgus krijgt, blijft onduidelijk.

 

 

Hallux valgus komt vaker voor bij…

Daarnaast ontstaat een hallux valgus gemakkelijker bij mensen met een platvoet of hypermobiliteit van de gewrichten. Hallux valgus wordt relatief vaker gezien bij ziekten die gepaard gaan met gewrichtsontstekingen zoals reumatoïde artritis. Het komt vaker voor bij vrouwen, en op oudere leeftijd.

Welke klachten geeft een hallux valgus

Hallux valgusIn 80% van de gevallen is pijn de belangrijkste klacht. Sommige mensen met een heel erge hallux valgus hebben totaal geen klachten. Anderen hebben juist heel veel klachten terwijl de teen niet erg scheef staat. De ernst van de scheefstand van de grote teen zegt dus niet zoveel over hoe erg de klachten zijn. Soms heeft iemand al vele jaren een hallux valgus zonder klachten, en ontstaat de pijn ineens.

 

 

Bunion

Vaak is het de bunion die pijn doet. De bult doet vooral pijn bij het dragen van schoenen. De meeste mensen hebben meer klachten in de winter. Sommige mensen hebben weinig pijn, maar vooral problemen om passende schoenen te vinden. Soms wordt de bult erg dik door een slijmbeurs ontsteking, zoals bij deze patiënt

Behandelingen zonder operatie

Schoenaanpassing en verdere hulpmiddelen

Bij de niet-operatieve behandeling wordt de voet niet gecorrigeerd. De schoen wordt aangepast of u krijgt een hulpmiddel waardoor u lekkerder loopt en weer langer achter elkaar kunt lopen. Dit is de beste keuze wanneer de hallux valgus nog niet veel pijn doet en schoenen nog gemakkelijk gedragen kunnen worden. Ook bij een erge hallux valgus zijn niet-operatieve behandelingen mogelijk. De verschillende mogelijkheden op een rijtje zijn:

 

Moet u wel of niet een operatie ondergaan?

Pijn en ongemak zijn graadmeter

De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart. Pijn is subjectief en het ongemak is afhankelijk van werkomstandigheden, sportactiviteiten en van de vorm van de voet. Een stewardess bijvoorbeeld, die urenlang op nette schoenen moet staan, zal veel eerder last ervaren van haar hallux valgus dan iemand die de hele dag op sportschoenen kan lopen.

Sommige mensen hebben geen last van de knobbel van de grote teen, maar van de tweede teen. Dit komt omdat de grote teen de tweede teen wegdrukt. De tweede teen kan krom gaan staan naar boven (hamerteen), of juist onder de grote teen gaan liggen. Als de tweede teen 'uit de kom' wordt gedrukt door de grote teen kan dit veel pijnklachten geven. Als alleen de tweede teen klachten geeft en de hallux valgus zelf niet, is het toch verstandig om een operatieve standscorrectie te laten uitvoeren. Langdurige klachten van de tweede teen zijn vaak veel minder makkelijk operatief op te lossen dan die van de grote teen.

 

http://voetenenkelklacht.nl/images/voetklachten/hallux-valgus/rontgen3.jpgOp de linker röntgenfoto zie u hoe het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en de tweede teen 'uit de kom staat'.

De rechter röntgenfoto is na de operatie, waarbij de stand van de grote teen is gecorrigeerd, en het gewrichtje van de tweede teen weer 'in de kom' is gezet.

Geen esthetische operatie

Wanneer u geen pijn heeft aan de voet, is het advies om deze niet te laten opereren. De hallux valgus operatie is geen esthetische operatie; het doel is de klachten verhelpen, niet de voet mooier maken.

Het zou erg vervelend zijn wanneer een pijnloze (maar in uw ogen niet mooie) voet na een operatie wel mooi recht is maar pijn is gaan doen. In sommige gevallen ervaren mensen namelijk meer pijn na de operatie dan voorheen. Overweeg dus goed hoeveel last u eigenlijk van de bunion hebt voordat u zich laat opereren.

 

Wilt u verdere uitgebreide informatie over voet- en enkelklachten, kijk dan op http://voetenenkelklacht.nl/